Avslappnings och andningsövningar

Andningsövningar

Andningen är central för vårt liv, vi har den alltid med oss. För det mesta tänker vi inte på att andningen finns där. Andningen förändras av vår sinnesstämning; kort och snabb när vi är arga eller rädda till långsam och djup när vi är nöjda och/eller lugna. Andningen kan användas som ett redskap, ett ankare, för att skapa stabilitet i kroppen.

Mag-andningsövningen, som bör vara den första andningsövningen man prövar i TF-KBT, finns i arbetsboken och på många andra ställen. Den utgår vi från att du har tillgänglig.

Andningsankare: Denna övning är till för att notera och lära känna vår andning, utan att kontrollera den.En andningsövning där man för medvetandet tillbaka till kroppen genom andningen, så att övriga sinnen tystas och uppmärksamheten förs till nuet.

  • Andas djupt in och ut i 5-10 min. Notera varje gång du glider iväg i tankarna och för tillbaka fokus till andningen. Det kan ibland hjälpa att hålla fokus genom att säga ”in” och ”ut” tyst för sig själv när man andas.

En samling olika övningar som kan vara bra att visa barnet/ungdomen i sin helhet. En presentation som ”här finns några vanliga övningar man kan pröva för att se vilken som passar just dig bäst” kan användas.

Andnings o avslappningsövningar

 

Dagboksregistrering: Ett bra sätt att få struktur på hemuppgifter för barn och föräldrar gällande andning och mindfullness är att ge dem en registreringsuppgift. Nedan schema ska registreras varje kväll, vanligen av förälder. En ytterligare fördel är att du som behandlare har lättare att få en överblick av vad man faktiskt har gjort.

Dagbokskort Andning, Mindfullness

Avslappningsövningar

  1. Här kommer en lite längre avslappningsövning utan bilder. Den är progressiv (spänn och släpp) samt använder mentala bilder för att underlätta avslappning.

Avslappnings Progressiv, saga, ej bilder

2. Här kommer en förenklad avslappningsövning med tillagda bilder som passar även lite mindre barn.

Avslappningssaga Progressiv, med bilder

Forts 1+2. Och ett registreringsblad att registrera avslappningsövningen på hemma.

Dagbokskort/hemregistering Avspänning 20150918